در ادامه پست قبل، شپش سر یک نوع بیماری انگلی و مسری است که شایع در سنین دبستان تا دبیرستان بوده و با علائم خارش شدید در سر همراه است و خود میتواند منجر به ایجاد جوشهای چرکی در سر شود، جای نگرانی وجود ندارد چون با استفاده از داروهای شستشو دهنده و شامپوهای مخصوص تخم این انگل و عارضه حاصل از آن قابل برطرف شدن میباشد. این بیماری برخلاف تصور اشتباه عموم، بیماری فقر فرهنگی یا اقتصادی نیست و هر قشری از جامعه میتوانند به آن مبتلا شوند. شپشها تا 6 ساعت میتوانند زیرآب دوام بیاورند پس رعایت اصول بهداشت از حمام مهمتر است.
درماتیت سبوریک یک نوع بیماری مزمن پوستی است، با استرس و تغییر فصل فعال میشود. برای برطرف شدن خارش معمولاً با تجویز پزشک آستروئیدهای موضعی بهصورت لوسیون و محلولها و شامپوهای ضد قارچ تجویز میشود. این بیماری معمولاً با جوشهای چرکی و دانههای قرمز همراه است ولی بهمرورزمان برطرف میشود.
آکنه نیز همان جوشهای غرور جوانی است که بهمرورزمان برطرف خواهند شد.
در افرادی که به شپش سر و درماتیت سبوریک مبتلا هستند علائم ریزش مو مشاهده نشده اما در فولیکولیت ریزنده ممکن است ریزش مو نیز مشاهده شود. فولیکولیت ریزنده درواقع نوعی تنگ شدن و بسته شدن منافذ پوست میباشد و به دنبال آن رشد باکتریها روی پوست سر اتفاق میافتد که عمق بیشتری از پوست سر را در برمیگیرد و به دلیل آسیبی که به ریشه مو وارد میشود، منجر به ریزش مو خواهد شد.
برخی توصیههای گیاهی:
- استفاده از بخور آویشن و بابونه در مخلوط آب و گلاب جهت پوست صورت
- برخی جوشها ناشی از پرخوری است، این افراد متأسفانه گرایش زیادی به گوشت و شیرینیها دارند. به این افراد توصیه میشود مصرف گوشت و شیرینیها را کاهش دهند و در صورت تشخیص پزشک معالج، حجامت برای این افراد انجام گیرد.
- عدم خواب در زمان مناسب و به میزان کافی منجر به حس کسالت در طی روز و از حالت افتادن پوست و گاها جوش صورت میگردد.
- در اکثر افرادی که جوش چرکی داشتند مشاهدهشده این افراد مشکل اجابت مزاج داشتهاند. لذا برطرف کردن مشکل یبوست باید در الویت درمان قرار گیرد.
- یکی از مهمترین کمک درمانهای جوش صورت تعریق و انجام فعالیتهای ورزشی است طوری که نفس انسان به شماره بیافتد، صورت فرد سرخرنگ شود و فرد عرق کند. این عرق سبب بالا بردن حرارت بدن شده و ماده زائد تجمع یافته زیر لایههای زیرین پوست بیرون میآید.
در پایان یادآور میشوم، استفاده از داروهای متعدد و به تجویز عوام بدون بررسی ریشهای، فقط منجر به فروکش شدن موقت و عود مجدد و گاها وخیمتر بیماری خواهد شد. پس از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید زیرا دلایل جوشهای پوستی و منشأ آنها با یکدیگر متفاوتاند. یک نسخه را نمیتوان برای همه بیماریهای پوستی نوشت، بهعنوانمثال بروز جوش در اطراف لبها منشأ استرس و یا هورمونی دارد، جوش روی گونه نشانه مشکل سیستم تنفسی و آلرژی میباشد.
تمام کمک درمانهای گیاهی برای برطرف شدن جوش در پوست و موی شما فقط نقش کمککننده و محافظتکننده دارند و درمان اصلی باید بهصورت سیستماتیک و ریشهای توسط پزشک متخصص پوست و مو و بعد از انجام آزمایشات و در صورت لزوم، نمونهبرداری و کشت میکروبی انجام گیرد.

Dr. Mariyet Zahedi Nik
I completed studies in two universities with two different majors at the same time(commercial management and software engineering). Then turned to my great love, medicine, by studying social working and nursing in Iran. After that I immigrated to Austria and studied medical Informatics and Pharmacy in German in Vienna University .In 2011 and 2012 I was awarded as an Outstanding Student from” The students living abroad.” Due to some problems I had to stay and live in Iran for some years. Having been here in Tehran only 3years, I am now finishing my education in Pharmacy in Shahidbeheshti University.